Honungslök från vår trädgård, blommar under juni månad foto Kristina Lethin

VÅREN 2023

Du kommer en eller flera gånger, efter vad som passar dig och dina intresseområden. Kom själv eller ta med en vän! Vi utgår från dagens huvudtema och tar sedan upp sådant som intresserar just dagens besökare. Kostnad 500 kr/ tillfälle och då ingår fint fika och trädgårdspresent i form av frön, plantor och/ eller fårull. Anmälan till kristinalethin@hotmail.com
Det är begränsat antal platser, så att alla ska få den tid och rådgivning de behöver. Nybörjare eller erfaren, alla är välkomna!

Vårens blommande lökar – skapa din egen lund / Obs! Nya datum: 2 april & 16 april kl 14-16
Snödroppar, vintergäck, krokus, scilla… Allt du behöver tänka på för att skapa din egen matta av vårlökar. Hur du kan förodla vissa vårlökar enkelt i krukor så du slipper köpa allt färdigt. Vårbruk i trädgård och på balkong. Bästa knepen för att hålla rådjuren från växterna delar jag med mig av.

Trädgårdsfägring året runt/ 30 april kl 14-16
Är det ens möjligt? Ja, med lite planering så behöver det inte vara så svårt! Tips på blommande buskar, träd, perenner och ettåringar för att få ett långt och härligt flor hos dig mars-november. Vi tittar förstås på allt som kommit upp i trädgården av allehanda vårlökar och tidigblommande buskar. Såhär års framträder fortfarande trädgårdens form extra tydligt och vi pratar om vad som händer när vi definierar och arbetar utifrån trädgårdens olika rum.

Tidiga tulpaner/ 14 maj kl 14-16
Det fina med tulpaner är att de kan glädja dig under hela två månader i trädgården om du planterar sorter som blommar vid olika tidpunkter. Kom och upptäck återkommande vildtulpaner, triumf- och darwintulpaner samt ettåriga fyllda eller liljeblommande varianter. Varför låter rådjuren dem vara ifred här?

Narcisser i vitt, aprikost, creme & ljusgult/ 21 maj kl 14-16
Dessa vårens och försommarens budbärare, oändliga variationer i ljuva färger förutom den klassiska gula påskliljan. De är tåliga, blommar om, ratas av rådjur och är jättefina till snitt. Vissa sorter mycket lång historia. Hur får du dem att trivas och vad kan de samplanteras med? Var hittar du de lite ovanligare sorterna? Vi delar frågor och svar. I år finns minst 27 olika sorter här.

Sena tulpaner och ängar / 28 maj kl 14-16
Nu är det dags för sena tulpaner i trädgården: enkla, fyllda, liljeblommande. Vilka växter är bra tulpanvänner i rabatten för att dölja de vissnande bladen? Vi pratar också om hur man kan anlägga en äng. Vem bestämmer vad som är ogräs och vad som är en fin växt som gör nytta för t ex bin och humlor? En slänt kan tyckas hopplös, men det finns knep att ta till. Vi pratar väderstreck, jordmån och annat att ta hänsyn till.

Juni-flor mellan vår och högsommar/ 11 juni kl 14-16
Allium, liljor, aklejor, honungslök, blåklint, vallmo, löjtnantshjärta, iris, nejlikrot, pion, klematis, schersmin, rhododendron och kaprifol blommar under juni i vår trädgård. Den här månaden har varit en utmaning efter maj-crescendot här, men lite växtplanering för denna period her gett fina resultat. Kom och botanisera och få ny inspiration!

Wood-landet 
där trädgården möter skogen /juli, datum ännu ej fastställt
En lite längre text 🙂

Den här gången utforskar vi skogsträdgården, men tar som vanligt upp även annat som intresserar just dagens besökare.

När jag först mötte det engelska begreppet wood-land, som betecknar en del av trädgården där skogselement får möta det ordnade, där naturen möter det kultiverade, väcktes något inom mig. Jag ville också skapa en skogsträdgård där jag varsamt skulle få gallra och plantera in sådant som trivs där, men som inte naturen tillhandahållit av sig själv, utan som jag fått vara med och välja. Det går inte att välja vad som helst, men växter som gillar skugga och sur jord går fint. I vår trädgård vätter den innersta delen mot en skogsdunge i väster. På andra sidan den finns ett kalhygge och norr därom ett högt berg. När solen går ner i väster blir skogsdungen gyllenrosa och förvandlas till det vackraste på hela gården. 

Skogsdungen består av tall, gran, asp, sälg och björk. Där växer lingon, blåbär och örnbräken, lite vildkaprifol som visserligen aldrig blommar, men som är trevlig ändå. Här har jag i den yttersta delen av tomten gallrat bort sly och gett utvalda träd mer utrymme. Flera rhododendronbuskar har jag grävt upp och baxat hit. När vi kom hit stod de i full sol, alldeles för torrt och i fel jordmån. Nu har jag gott hopp om att de ska trivas bättre på sin nya plats under barrträden där de planterades om i rhododendronjord med lågt ph, blandad med grenflis från slyrensning, lövmull och lite kogödsel i den befintliga sandjorden. 

En japansk lönn med röda flikiga blad har fått flytta in. Likaså den vingade benveden, en vasformad buske med överjordiska höstfärger i rött. De kommer bli underbara blickfång, då det helt saknas lönnar hos oss och därmed röd höstprakt i den befintliga naturen. En körsbärsbenved som har de läckraste små prydnadsfrukter fick också plats bredvid den största grankjolen. I närheten av skogsdungen finns nu också en rosenmagnolia med dyrbara, ludna knoppar som skyddas med hönsnät mot glupska rådjur och älgar. Tänka sig att den ska blomma med overkligt stora cerise blommor på våren! Jag tittar till knopparna nästan varje dag nu. Rosenmagnolia Genie är en frosttålig variant som passar bra här i zon tre. Drömmen i detta woodland är också en katsura, ett träd som doftar nybakat bröd på hösten och får guldgröna löv. En röd trollhassel vore också fint med sina vridna knotiga grenar.

De marktäckare som breder ut sig hämningslöst utan min hjälp är örnbräken. Jag har inget principiellt emot dem, men vill ju blanda in annat också. Den älskliga harsyran växer naturligt och några ljuslila skogsvioler likaså. Ibland kan vatten bli stående på vissa ställen, så det måste vara växter som inte är alltför känsliga mot vinterfukt. Jag har bestämt mig för att prova bland annat kaukasisk förgätmigej. Den trivs i skugga och fuktig jord, gärna under buskar och träd. Örnbräken, kaukasisk förgätmigej med sina silvriga ådrade blad, lingon- och blåbärsris, det blir fint som snus det! Tror jag ska pröva blåfunkia också, där det är tillräckligt väldränerat.

De rhododendron som flyttats dit är två cerise med olika nyanser och en aprikos med ludna bladundersidor. Ev ska ännu en aprikos flyttas dit från en annan trädgårdsdel. Där den står nu är det torrt, soligt och frostutsatt och den har protesterat varje år genom att bli brun istället för grön på flertalet blad. På den platsen kanske jag ska plantera en Stanwell Perpetual spinosissima från 1838, en pimpinellros (härdig till zon 6). De bör tåla det mesta och kan bli en fin, blekrosa, doftande buskros som remonterar.

Det är det här observerandet, analyserandet och experimenterandet jag älskar med trädgårdslivet!

https://www.instagram.com/beatedal_kristinalethin/