HÖSTEN 2022
För dig som älskar växter!
Två timmar med inspiration, utsökt fika, rundvandring och trädgårdspresent.

Lökfest och amaryllisfeber 2 oktober

Det är perfekt tid att plantera i trädgården nu! Det är läge att slå till på träd, buskar och perenner i plantskolorna. Här hemma menar den ena av oss två vuxna att groparna måste vara grävda först, sedan inhandlar man växten. Det har jag aldrig gått med på :)! Nu är det dags att plantera många blomsterlökar. Kan vara lite hårt och tråkigt arbete ibland, men utdelningen på våren blir desto större då olika sorters krokus, scilla, tulpaner, narcisser och allium avlöser varandra. Så här års är också amaryllis är enkelt och roligt att plantera som lök i kruka själv. Du får ett överjordiskt vackert december/januari/ februari-fönster med ovanligare sorter än de fädigplanterade du hittar i affären.

Kranstillverkning 6 november – NÅGRA PLATSER KVAR, ev blir det ett extra datum insatt

Det blir mörkare och vi tänder ljus och kryper inomhus. Kransar är lätta att göra med naturens eget material och kanske lite annat också. Vi använder bl.a. tuja, buxbom, lingon, eukalyptus, mossa, ull och martorn. Halmstomme, tråd, växtmaterial och vägledning ingår!

_________________________________________________________________________________________

Anmälan till kristinalethin@hotmail.com Invänta sedan en bekräftelse på din plats!

Vi utgår från dagens huvudtema och tar sedan upp sådant som intresserar just dagens besökare. 

Kostnad 500 kr/ tillfälle och då ingår fint fika och trädgårdspresent i form av frön, plantor och/ eller fårull. Du kommer en eller flera gånger, efter vad som passar dig och dina intresseområden. Kom själv eller ta med en vän!

_________________________________________________________________________________________

VÅREN 2023

Exakta datum för våren inte fastställda ännu.

Vårens första lökväxter – gör din egen lund / mars
Snödroppar, vintergäck, krokus, scilla… Allt du behöver tänka på för att skapa din egen matta av vårlökar. Hur du förodlar dina egna vårlökar i krukor så du slipper köpa allt färdigt. Vårbruk i trädgård och på balkong. Bästa knepen för att hålla rådjuren från växterna. Kanske dags att göra en vårkrans?

Blomstring från april till november/ april
Är det ens möjligt? Ja, med lite planering så behöver det inte vara så svårt!  Det är detta som kallas armchair-gardening 🙂 Tips på blommande buskar, träd, perenner och ettåringar för att få ett långt och härligt flor hos dig. Vi tittar förstås på allt som kommit upp i trädgården av allehanda vårlökar och tidigblommande buskar. Såhär års framträder också trädgårdens form tydligt och vi pratar om trädgårdens olika rum.

Narcisser i vitt, aprikost, creme & ljusgult/ maj

Dessa vårens och försommarens budbärare. Tåliga, blommar om, ratas av rådjur, jättefina till snitt. Finns i så många olika fina varianter. I Beatedals trädgård finns för närvarande tjugo sorter och fler kommer det bli! Särskilt historiska sorter gillas. Hur får du dem att trivas och vad kan de samplanteras med? Var hittar du de lite ovanligare sorterna? Vi delar frågor och svar.

Tidiga tulpaner / maj

Det fina med tulpaner är att de kan glädja dig i trädgården under hela två månader om du planterar sorter som blommar vid olika tidpunkter. Kom och upptäck vildtulpaner, återkommande triumf- och darwintulpaner samt ettåriga fyllda och liljeblommande varianter. Varför låter rådjuren dem vara ifred här?

Sena tulpaner och ängar / maj
Sena tulpaner i trädgården: enkla, fyllda eller liljeblommande. Vilka växter är bra tulpanvänner i rabatten för att döda de vissnande bladen? Hur kan man anlägga en äng? Vem bestämmer vad som är ogräs och vad som är en fin växt som gör nytta för t ex bin och humlor? En slänt kan tyckas hopplös, men den kan förvandlas till en fin äng! Vi pratar väderstreck, jordmån och annat att ta hänsyn till.

Juni-flor mellan vår och högsommar/ juni

Allium, liljor, aklejor, honungslök, blåklint, vallmo, löjtnantshjärta, iris, nejlikrot, pion, klematis, schersmin, rhododendron och kaprifol blommar under juni i vår trädgård. Den här månaden kan vara en utmaning, men växtplanering för denna period ger fina resultat. Kom och botanisera och få ny inspiration!

https://www.instagram.com/kristinalethinbeatedal/