HÖSTEN 2022

Kranstillverkning söndag 6 november kl 14-17

Det blir mörkare och vi tänder ljus och kryper inomhus. Vackra höstkransar är lätta att göra med naturens eget material och kanske lite annat också. Vi använder oss i år av tallris, lingon, mossa, eterneller, lärkkottar och sammetsband. Stomme av halm eller metall, ståltråd, växtmaterial och vägledning ingår! Kostnad 500 kr inkl fint fika.

Anmälan till kristinalethin@hotmail.com Om du missade årets kransbindarträff kan du kontakta mig och komma vid ett annat tillfälle som vi bokar. Välkommen att höra av dig!

_________________________________________________________________________________________

VÅREN 2023

Exakta datum för våren inte fastställda ännu. Uppdatering kommer 🙂

Du kommer en eller flera gånger, efter vad som passar dig och dina intresseområden. Kom själv eller ta med en vän! Vi utgår från dagens huvudtema och tar sedan upp sådant som intresserar just dagens besökare. Kostnad 500 kr/ tillfälle och då ingår fint fika och trädgårdspresent i form av frön, plantor och/ eller fårull.

Vinterfin trädgård – drömmarnas tid/ januari
Vi kollar vad som gör trädgården vacker även på vintern; vintergröna växter, några oklippta perenner som får stå kvar, trädgårdsstrukturen framträder och småfågelrestaurangen har öppet. Och vad är armchair-gardening egentligen? Nu är absolut bästa tiden för detta!

Vintersådd & vårkrans/ februari
Många fröer behöver en köldperiod för att gro. Du får tips om vad du kan så utomhus i kruka, tråg eller pallkrage. Både ettåriga och perenna blomster samt grönsaker. Perfekt när du har ont om plats inne och inte vill hålla på att avhärda alla dina plantor. Kanske vill du förbereda din egen slow-flower-odling! Eller så är det dags att göra en krans med tidiga vårtecken?

Vårens blommande lökar – skapa din egen lund / mars
Snödroppar, vintergäck, krokus, scilla… Allt du behöver tänka på för att skapa din egen matta av vårlökar. Hur du kan förodla vissa vårlökar enkelt i krukor så du slipper köpa allt färdigt. Vårbruk i trädgård och på balkong. Bästa knepen för att hålla rådjuren från växterna delar jag med mig av.

Trädgårdsblomning under 9 månader/ april
Är det ens möjligt? Ja, med lite planering så behöver det inte vara så svårt! Tips på blommande buskar, träd, perenner och ettåringar för att få ett långt och härligt flor hos dig mars-november. Vi tittar förstås på allt som kommit upp i trädgården av allehanda vårlökar och tidigblommande buskar. Såhär års framträder fortfarande trädgårdens form extra tydligt och vi pratar om vad som händer när vi definierar och arbetar utifrån trädgårdens olika rum.

Tidiga tulpaner / maj

Det fina med tulpaner är att de kan glädja dig under hela 2 månader i trädgården om du planterar sorter som blommar vid olika tidpunkter. Kom och upptäck återkommande vildtulpaner, triumf- och darwintulpaner samt ettåriga fyllda eller liljeblommande varianter. Varför låter rådjuren dem vara ifred här?

Narcisser i vitt, aprikost, creme & ljusgult/ maj

Dessa vårens och försommarens budbärare, oändliga variationer i ljuva färger förutom den klassiska gula påskliljan. De är tåliga, blommar om, ratas av rådjur och är jättefina till snitt. Vissa sorter mycket lång historia. Hur får du dem att trivas och vad kan de samplanteras med? Var hittar du de lite ovanligare sorterna? Vi delar frågor och svar. I år finns minst olika 27 sorter här.

Sena tulpaner och ängar / maj
Nu är det dags för sena tulpaner i trädgården: enkla, fyllda, liljeblommande. Vilka växter är bra tulpanvänner i rabatten för att döda de vissnande bladen? Vi pratar också om hur man kan anlägga en äng. Vem bestämmer vad som är ogräs och vad som är en fin växt som gör nytta för t ex bin och humlor? En slänt kan tyckas hopplös, men det finns knep att ta till. Vi pratar väderstreck, jordmån och annat att ta hänsyn till.

Juni-flor mellan vår och högsommar/ juni

Allium, liljor, aklejor, honungslök, blåklint, vallmo, löjtnantshjärta, iris, nejlikrot, pion, klematis, schersmin, rhododendron och kaprifol blommar under juni i vår trädgård. Den här månaden har varit en utmaning efter maj-crescendot här, men lite växtplanering för denna period her gett fina resultat. Kom och botanisera och få ny inspiration!

https://www.instagram.com/beatedal_kristinalethin/